Hoe een gietvloer onderhouden?

Brussel – Augustus 2015

Mensen vragen zich soms af hoe een gietvloer nu best onderhouden wordt.

Hierbij proberen wij zo volledig mogelijk op deze vraag te antwoorden.

De beste tips voor het schoonmaken van een gietvloer

Op zich verschilt het onderhoud van een gietvloer niet zo heel erg van andere types vloeren zoals tegels, parket, enz. Het grote verschil zit hem in het feit dat een gietvloer vloeistofdicht is. Dit wil zeggen dat er geen water of andere producten kunnen indringen. Hieruit volgt natuurlijk dat een gietvloer ook niet ‘gevoed’ kan worden. Het heeft dus geen zin om de vloer te gaan kuisen met onderhoudsproducten die lijnolie of iets dergelijks bevatten, in tegenstelling tot bepaalde tegels, parket en andere vloerbedekkingen gaat de olie niet in de vloer dringen, doch eerder een vettige film op de vloer achterlaten.

Hieronder gaan we er iets dieper op in:

Reinigen van uw gietvloer

We onderscheiden twee vormen van reiniging:

  1. de regelmatige reinigingsbeurt
  2. de intensieve reinigingsbeurt

De regelmatige reinigingsbeurt

  • Losse of opvliegende vervuiling verwijderen met een stofzuiger of stofwisser (type Swiffer). Hiermee verwijderen we het losse, opliggende vuil: stof, zand,… Gebruik ofwel de gepaste zuigmond van een gewone huishoudstofzuiger die geen krassen maakt, of gebruik hiervoor een Swiffer of iets gelijkaardigs..

Tip: beperk de aanvoer van stof en zand, bijvoorbeeld door een goede voetmat aan de deur te leggen of door tocht te vermijden omdat dit stof binnenbrengt.

  • De vloer dweilen met een zachte mop, dweil of een microvezeldoek. We raden af om onderhoudsproducten te gebruiken die zeephoudend zijn. Zeephoudende producten of producten die een vorm van lijnolie bevatten, laten een dun laagje na (een film) en dat trekt het vuil sneller aan. Bovendien kan de vloer te glad worden, wat gevaarlijk kan zijn.

Zoek ook geen soelaas in krachtige ontvetters, zoals bijvoorbeeld velgreinigers, overeinigers of industriële ontvettingsproducten. Het risico bestaat dat de toplaag van uw vloer hierdoor beschadigd wordt.

Tips om snel en efficiënt te werk te gaan bij het schoonmaken van uw gietvloer:

  • Volg de instructies op de verpakking van uw product.
  • Meng aldus uw onderhoudsreiniger in de juiste verhouding (zie verpakking) met water. Gebruik bij voorkeur geen gewone mop of zwabber! Het vuil moet immers écht ‘opgenomen’ worden en niet zomaar heen en weer worden geduwd over de vloer.
  • Gebruik niet te veel water om eventuele kalkaanslag te vermijden. Zorg dat de vloer goed droog is alvorens terug te belopen.
  • Verwijder zo snel als mogelijk alle gemorste vloeistoffen van de vloer (koffie, soep, drank,…) alvorens ze kunnen indrogen.

De intensieve reinigingsbeurt

Als u niet meer tevreden bent met het resultaat van de dagelijkse reiniging, kan het tijd zijn om iets grondiger te werk te gaan.

Uiteraard hoeft een groot onderhoud niet steeds heel de vloer te bevatten. Het kan best zijn dat u bepaalde stukken van de vloer eens extra wil behandelen. Bijvoorbeeld omdat er gemorst is, of omdat er onzuiverheden of strepen uw vloer ontsieren of omdat er storende vlekken zijn.

Voor de intensieve reiniging van uw gietvloer kan u bij ons terecht om een schrob-/zuigmachine te huren. Deze heeft een tienmaal hogere borsteldruk dan bij handmatige reiniging, doch creëert geen puntbelasting waardoor de vloer niet beschadigd wordt. Voor meer informatie hieromtrent mag u ons steeds contacteren.

Vermijd ten allen tijde het gebruik van schuursponzen, deze zullen een doffe plek op de vloer achterlaten!

Vaak gestelde vragen

  • Hoe vaak moet ik mijn gietvloer onderhouden?

Dit hangt af van uw specifieke situatie. Elementen zoals: wordt de gietvloer druk bewandeld? Is het een keukenvloer of woonkamervloer? Dragen de huisgenoten pantoffels of komen ze met schoenen binnen? Zijn er huisdieren aanwezig?…  Alle elementen zijn van belang! Uiteraard is uw persoonlijk aanvoelen ook van tel. Belangrijk is dat u persoonlijk tevreden blijft over uw gietvloer. We durven toch aanraden de vloer minstens één keer per week te reinigen.

  • Wat voor vervuiling zit er op mijn gietvloer?

Een goede 75% van de vervuiling kan gewoonweg eenvoudig verwijderd worden door er met de stofzuiger over te gaan. Dit zijn de zogenaamde ‘losse’ deeltjes (stof, kruimels, …).  De grootste zichtbare vervuiling wordt echter veroorzaakt door de resterende 25%. Dit kan men omschrijven als de ‘vettige’ deeltjes. Hiertegen is een stofzuiger of Swiffer niet opgewassen.

  • Help! Roestvlekken op mijn mooie gietvloer!

Het beste is natuurlijk om te voorkomen dan te genezen. Het is niet aangeraden om (onbeschermde) metalen permanent in contact te laten zijn met de gietvloer. Immers, door het schoonmaken met water, kan het zijn dat het metaal begint te roesten. Deze oxidatie reageert met de microstructuur van de gietvloer en deze gaat roestvlekken vertonen na verloop van tijd. Dit is zeer moeilijk te verwijderen.  De beste oplossing is een specialist contacteren die de nodige reinigingsproducten heeft om roest te bestrijden. U kan ons hierover steeds contacteren, dan helpen wij u verder.

  • Er vormt zich een vettige sluier op de gietvloer. Wat doe ik niet goed?

Reinig de vloer geregeld en wanneer nodig en gebruik de juiste producten. Naar alle waarschijnlijkheid gebruikt u een zeephoudend product, of gebruikt u teveel onderhoudsreiniger. Uw vloer grondig reinigen met enkel water kan eventueel soelaas brengen.

  • Stof verwijderen, hoe doe ik dat het beste?

Stofzuiger en/of Swiffer (of gelijkaardig) zijn veruit het meest aangewezen. Vermijd het gebruik van olie-houdende doekjes, omdat die een residu kunnen achterlaten waardoor men sluiervorming op de vloer krijgt. Gebruik de stofzuiger met een zachte, niet krassende zuigmond.

  • Ik vind dat mijn vloer niet echt schoon is.

Hoogstwaarschijnlijk maakt u schoon met de verkeerde producten en/of een niet aangepaste reinigingsmethode. Ga te rade in deze blog of contacteer ons voor meer informatie.

De combinatie van de juiste methode en de juiste producten zorgt voor een schone vloer.

  • Voor welk reinigingsmiddel kies ik het beste?

Er zijn vele producten in de handel. U kiest echter het beste voor een zeepvrij product.

  • Is een borstel even goed als een Swiffer (of gelijkaardig)?

Een kunststofvloer reinigen met een borstel heeft weinig zin. De haren van de borstel glijden over de vloer heen. Bovendien jaagt een borstel de losse vervuiling (stof, kruimels,…) enkel doelloos de lucht in om nadien terug neer te dwarrelen. Laat de borstel maar in de bezemkast staan. Een stofzuiger is wel een goed alternatief. Gebruik echter een zachte, niet krassende zuigmond.

  • Ik werk graag met een mop (zwabber). Is dit een goed idee?

Het nadeel van de klassieke mop of zwabber is dat het vuil meestal gewoonweg heen en weer geslagen wordt, maar slecht opgenomen wordt.

  • Ik heb een broertje dood aan schoonmaken. Hoe kan ik vervuiling beperken?

“Breng vuil en nat niet verder dan de mat”, leert ons een oude wijsheid. En dat is meteen ons beste advies: hou zand, vuil, nat gewoon buiten. Misschien ook schoenen uit en pantoffels aan? Maar dit is uw keuze, uiteraard!

  • Ik vind mijn gietvloer te glad, zeker als er water op ligt?

Hoogstwaarschijnlijk is er een zeephoudend reinigingsmiddel gebruikt en onvoldoende nagespoeld.  Met als gevolg dat er zich een “film” van zeep gevormd heeft op de vloer. Dit residu zorgt er trouwens niet alleen voor dat de vloer gladder (tot zelfs slipperig) wordt, maar ook dat er meer vuil wordt aangetrokken. Dubbele pech dus. Als op die gladdere vloer dan nog eens water ligt, kan er inderdaad zelfs een gevaarlijke situatie ontstaan. Reinig de gietvloer met water en  spoel zorgvuldig af. Vermijd dus zeephoudende producten!

  • Help! Koffie en thee gemorst op de vloer!

Wees er als de kippen bij en neem de koffie of thee zo snel mogelijk op.

  • Ik zie krasjes, kan ik die wegpoetsen?

Door het gewone dagelijkse gebruik van de gietvloer (met vervuilde schoenzolen, door verschuiven van meubilair, door dingen die iemand liet vallen, door passage van zware reiskoffers,…) komen er inderdaad kleine krasjes in de vloer. Technisch en optisch gesproken, ziet u eigenlijk de krasjes op zich niet. U ziet echter het vuil dat zich in de krasjes heeft verzameld. Maak de vloer schoon volgens de voorschriften en u zal merken dat het krasje minder zichtbaar wordt. Vuil is te verwijderen, de krasjes op zich niet. Of u moest een nieuwe toplaag in overweging nemen. Contacteer ons voor advies!

  • Kan ik een bureaustoel met wieltjes zomaar op de vloer gebruiken?

Daar waar bureaustoelen staan, is het raadzaam om speciaal hiervoor bestemde kunstofmatten te gebruiken, de stoelen zelf dienen zachte (meestal licht kleurige) wieltjes te bezitten. Controleer ook tijdig de rubberen beschermstoppen onderaan stoelen en andere. Versleten of beschadigde beschermstoppen kunnen schade aanbrengen. Ook hier zachte en lichtkleurige beschermdoppen voorzien.

Belangrijk:

Het advies is van toepassing voor kunstharsvloeren op basis van epoxy en/of polyurethaan. Twijfelt u aan de samenstelling van uw vloer: neem contact op met de firma of persoon die de vloer aangebracht heeft of contacteer ons rechtstreeks.

Onze tips gelden voor een privé-omgeving en een normaal gebruik. Industriële vloeren vergen een andere aanpak (contacteer ons als u hierover vragen zou hebben).

Geregeld onderhoud en reiniging van uw gietvloer zijn belangrijk. Pas onze tips toe en u klaart makkelijk deze klus!

Respecteer de uithardingsperiode! Laat de bevloering goed uitharden. Volg de instructies en respecteer de hardingstijd van de vloer. Vermijd dus belasting van de vloer tijdens de uithardingsperiode: niet op lopen en geen vloeistoffen aanbrengen (ook water niet!). Een standaard uithardingsperiode bedraagt ongeveer 7 dagen, maar win zeker het advies van de plaatser in!

Vraag een vrijblijvende offerte aan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit.

Andere blogs die je misschien interesseren

Een stevige stap naar luxe en comfort: de gietvloer in het nijlpaardenverblijf van de Zoo van Antwerpen

Een stevige stap naar luxe en comfort: de gietvloer in het nijlpaardenverblijf van de Zoo van Antwerpen

  • Augustus 2023
Witte PU gietvloer met orange peel toplagen: perfectie voor uw praktijkruimte

Witte PU gietvloer met orange peel toplagen: perfectie voor uw praktijkruimte

  • September 2023
Transformeren van vloerovergangen met FloorBridge profielen: naadloze beweging en verhoogde efficiëntie

Transformeren van vloerovergangen met FloorBridge profielen: naadloze beweging en verhoogde efficiëntie

  • Augustus 2023
2024 ABBI INDUSTRIE